Modern címfestés

Modern címfestés

 

Manapság nehéz elképzelni, hogy a fővárosban - például a Nagykörúton végig sétálva - minden üzlet portálját kézzel festett táblák díszítenek. Pedig a címfestés mestersége már az 1880-as években külön iparágnak számított, nem véletlen, hogy még napjainkban is nagy ritkán találni olyan táblákat, amelyek a múlt szakmájáról árulkodnak. A gazdasági fellendülés meghozta hatását a reklám iparban is, a cégérekre, üzlet portálokra, tűzfal reklámokra szakosodott címfestő mesterek pedig szigorú szabályok szerint dolgoztak: “A czég- és czímfestő-ipar a […] mázoló és fényezői iparral rokon iparág, s minthogy kézműves természeténél fogva rendszerint csak hosszabb gyakorlás után sajátítható el, ezennel rendelem, hogy a czég- és czímfestő ipar — a mennyiben önálló ipar gyanánt s nem valamely rokon iparág keretében űzetik — a képesítéshez kötött iparágak sorába tartozzék.” (Baross Gábor kereskedelemügyi miniszter rendelete, Magyarországi Rendeletek Tára, 1889).

címfestés vertigo murals

 

címfestés virágkora egészen a 80-as évek végéig tartott, amikor a digitális technika fejlődése végleg kiszorította a manuálisan végzett munkát a reklámpiacról. A generációról generációra szálló mesterség precizitást, tapasztalatot, szakértelmet és szakmai előképzést igényelt, ellentétben korszerű riválisával, a digitális print- és plotter technikával, amely ma könnyedén elsajátítható.

Napjainkban a kézzel készített alkotások reneszánszukat élik: egyre több üzlet, kávézó, vendéglátóhely tulajdonosa keres fel bennünket, hogy egyedi, maradandó és stílusos kézzel festett felirat hirdesse vállalkozásuk sikerét. A Vertigo Murals-nál azon dolgozunk, hogy a tradícionális címfestő technika a kortárs urbánus környezetben újra elterjedhessen és felhívjuk a figyelmet az emberi kéz által létrehozott alkotások értékére. 

Speciális betűfestő "slepperek"  www.vertigomurals.com

Speciális betűfestő "slepperek" www.vertigomurals.com

BUTTER BROTHERS   - PÉKSÉG és TEJBOLT- beltéri dekorációs festés ,cégtábla és portálfelíratok /Terv:  Pretty/Ugly Design-Ben Didier / festés :  www.vertigomurals.com

BUTTER BROTHERS - PÉKSÉG és TEJBOLT- beltéri dekorációs festés ,cégtábla és portálfelíratok /Terv: Pretty/Ugly Design-Ben Didier/ festés : www.vertigomurals.com