Josef Samuel-Schilder Maler Museum-Wien

Aki érdeklődik a címfestés iránt, és járt valaha az osztrák fővárosban, bizonyára észrevette, milyen sok, jó állapotban fennmaradt, régi cégfelirat díszíti a bécs üzletportáljait. A város híres „ghost sign-jairól”, számos kiadvány született a témában, kalandvágyó városi felfedezők számára pedig szinte kötelező elutazni Bécsbe és személyesen is feltérképezni a helyi címfestő örökséget. Nemrég éppen régi cégtáblákra vadászva jártam a bécsi utcákat, amikor, teljesen véletlenül, rátaláltam egy címfestő múzeumra.

IMG_0013.JPG

Schilder Maler Museum / Mühlgasse 4, 1040 Vienna

IMG_0247.JPG

Mint később kiderült, ez nem csak Bécsben, de egész Európában is az egyetlen olyan gyűjtemény, ami kifejezetten a régi cégtáblákra, reklámfeliratokra fókuszál. Alapítója Josef Samuel, címfestő mester, a négy generációig visszanyúló családi címfestő hagyomány utolsó képviselője, aki személyesen meséli el a kiállítás minden tárgyának történetét.

Képek a fiatal Josef Samuelről munka közben

A múzeumhelység egykor a Samuel család műtermeként funkcionált, amelyet a házigazda dédapja, Arnold Samuel alapított 1882-ben. A legrégebbi tárgy, egy pékséget hirdető tábla is az ő munkája, ami a rendkívül nehéz  és látványos tükörarany technikával készült.

A házigazda hosszasan mesélt arról, milyen aprólékos munka az aranyozás és milyen kevesen értettek (és értenek) hozzá, mennyi mindent meg kellett tanulnia egy hivatásos címfestőnek, illetve hogy hogyan teltek egykoron a szakmában mindennapjai. A Samuel család mesterei számos címfestő technikát elsajátítottak és az elsők között voltak Ausztriában, akik az üvegaranyozás technikáját alkalmazták.

IMG_0184.JPG

A kiállítás valóságos időutazás azokba az időkbe, amikor a legegyszerűbb ártábla is műalkotás volt. A múzeumban olyan kincsekre lelhetünk, mint Josef Samuel édesapjának címfestő vizsgafüzete, reklámtervek a múlt század közepéből, egy festékpigment porörlő készülék, valamint egy nyúlláb, amivel a festékport vitték fel – csak, hogy ne menjen semmi kárba a levadászott állatból. Ezen kívül megszámlálhatatlanul sok festőeszköz, rajz, festmény, kézzel festett reklámtáblák, vázlatok, sablonok és fotók őrzik a címfestő szakma aranykorának emlékét. Igazi zarándokhely a régi reklámtáblák szerelmeseinek.

fullsizeoutput_5a7.jpeg

Nyúlláb “a pigmentrporban. Ezt használta Josef dédapja, Arnold Samuel, a kilyukasztott vázlatok pigment porozásához

IMG_0162.JPG

Látványterv egy tisztítószer tűzfalreklámjához

A H.Jedlitschka -”Der Praktische Schildermaler” albuma és egy kiadvány Bécs cégéreiről és üzlet portáljairól az 1899-1900-es évekből

IMG_0280.JPG

Josef Samuel fiatal címfestőként rengeteg autóreklámot festett édesapjával a hatvanas években

IMG_0208.JPG

Schildermaler Museum Josef Samuel

Mühlgasse 4, 1040 Wien

 (A múzeumnak nincs állandó nyitvatartása, csak előzetes bejelentkezést követően látogatható. Mivel a házigazda nem beszél angolul, így érdemes olyasvalakivel menni, aki érti a német nyelvet.

Belépő nincs, önkéntes adománnyal lehet támogatni a kiállítás fennmaradását.)